Annak, aki komolyan gondolja

Forrás. www.d-eg.hu

 

 

Az energiahordozók árának folyamatos emelkedése, az állami szerepvállalás csökkenése sokakat elgondolkodtat, vajon hogyan csökkenthetné fűtési költségeit. A többféle megoldás közül gyakran felmerül szilárdtüzelésű kazán üzembe állítása. A növekvő igényeket felismerve számos épületgépészeti kereskedés ajánl különböző típusú kazánokat. Ezek többsége valóban alkalmas kiegészítő vagy fő fűtő berendezésként. Azonban azoknak, akik komolyan gondolják a szilárdtüzelésű kazán használatát, figyelmébe ajánlunk néhány megfontolandó körülményt.

 

Fontos a füstjárat kialakítása, a huzamok száma. Minél hosszabb a füstgáz útja, annál több hő hasznosul a kazánban. A nagyobb huzamszámú kazán hatásfoka magasabb, viszont a begyújtás után hosszabb ideig lép fel a füstgáz kondenzációjának veszélye. A kondenzátumban lévő agresszív anyagok jelentősen károsítják a kazán belső felületét. A problémát megoldja egy csappantyú, melyet begyújtás után kell a tűztérajtó mögé beakasztani, ami a tűztérajtó zárása után megnöveli a huzamok számát. A csappantyú megakadályozza üzem közben a tűztérajtó nyitása után a füst és láng kicsapódását (lásd a rajzon).

Először is: milyen mennyiségű és minőségű tüzelőanyag áll rendelkezésre?

A ház körül keletkező tüzelőanyag mennyisége általában nem elegendő a kazán tartós üzemeléséhez. Amennyiben fát kell vásárolni, fontos kérdés, mekkora darabokban adagolható a kazánba. A nagy tűztérajtó és tűztér fontos követelmény. Ellenkező esetben számolni kell jelentős további munkával vagy a darabolás többletköltségével.

A kazánok műszaki tulajdonságai között sem egyszerű eligazodni.

A teljesítmény adatok megadása nem egységes. Az egyforma vetítési alap hiánya miatt gyakran nehezen összehasonlíthatóak. Előfordul, hogy a különböző tüzelőanyagok közül a legnagyobb fűtőértékűre vonatkozó teljesítmény érték szerepel a gépkönyvben, ami természetesen nem áll rendelkezésre. Érdemes összehasonlítani a tűzterek felületét, valamint a víztér méretét is. A nagy tömegű, nagy vízterű kazánok alkalmasabbak a folyamatos tüzelésre. Sokan fontosnak tartják az öntvény tűzteret, mint a tartósság egyetlen zálogát. Azonban figyelembe kell venni a kazán tömegét, mert az olcsó, könnyített öntöttvas tűzterek tartósságával felveszi a versenyt a megfelelő vastagságú kazánlemez fűtőtest.

A kazánok hatásfoka

Jelentősen befolyásolja a kazán hatásfokát a hűtött rostély, ami azt jelenti, hogy a rostélyban is kering a fűtővíz, csökkentve a sugárzási veszteséget.

Annak, aki komolyan gondolja a szilárdtüzelésű kazán használatát, mindenképpen megfontolandó, hogy az ár mellett milyen további körülmények alapján hozza meg vásárlási döntését.

HÍRHULLÁM szerelőknek

2800 Tatabánya Erdész utca 3.  telefon: 06-34/309-241; fax: 06-34/309-242; mobil: 06-30/457-2373; e-mail: info@t-eg.hu

# #